Ahol a szépség és az egészség találkozik!
Földünk ajándéka: az agyag

Az agyag ősidők óta az orvosságok és a kúrák alapanyaga volt, csakúgy, mint a víz és a különféle növények. Az agyag ásványi anyagok összessége, főként szilíciumszemcsék, alumínium, vas, magnézium, kálium alkotják. A föld, különösen a finom szemcséjű gyógy föld belsőleg tisztít, segít a méregtelenítésben és fékezi a gyulladásokat.

Belső alkalmazáskor a terápiás hatása abban rejlik, hogy rendkívül sok káros anyagot képes megkötni. Az ilyen talajt apró részecskék alkotják, ami nagymértékben megnöveli a felületét. Minél nagyobb a felület, annál hatékonyabban köti meg a nedvességet és a káros anyagokat. Ez a tisztán fizikai hatás a gyógyító agyagot megkülönbözteti minden más gyógyszertől, amelyek inkább kémiai hatásúak és beavatkoznak az anyagcsere-folyamatokba, ezért nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak. A föld megköti a salakanyagokat, a gázokat és a mérgező anyagokat, valamint a kórokozókat. Így segítve a belső tisztulást.

Napjainkban a gyógy földet főképp lisztfinomságú lösz formájában hozzák forgalomba, amelyet vízzel vagy teával elkeverve kell fogyasztani, de már kapszulázva is kapható a gyógy föld. Léteznek még rágótabletták, ún. tallérosok, és préselt kaolin. Fontos tudni a terápia során, hogy a gyógy föld beszedése után sok folyadékot kell fogyasztani; és lehetőleg ne étkezés előtt vegyük be, mivel megköti a táplálkozáshoz szükséges nedveket.

Külső alkalmazásakor az agyagterápia hatás mechanizmusa: a hideg anyagpakolás hatására a bőr pólusai összehúzódnak, intenzív lázképződés alakul ki a kezelt területen, már közvetlenül a pakolás felrakásakor. A bőrön lévő agyag hermetikusan lezárja a felületet, aminek hatására a kezelt testhőmérséklet emelkedik. Amikor a kezelt terület hőmérséklete eléri a 38-40 ◦C fokot, a pólusok megnyílnak és az intenzív izzadás következtében nagymennyiségű salakanyagtól és egyéb gyulladást előidéző anyagtól szabadul meg a szervezet, amit az anyag magába zár.

A következő problémáknál alkalmazható:

- izületi fájdalmak, - izületi gyulladások, - köszvényes, reumatikus problémák, - ficamok,

 - porckorongsérv, ideggyulladások és fájdalmak.

A föld és a tenger ereje a fango=mélytengeri iszap, amelyhez katalizátorként, hő termelőként paraffint adnak, így hozva létre a parafangot, amelyet gyógyászati és kozmetikai célokra is használhatunk. Mivel hatására kitágulnak az erek, gyorsul az anyagcsere, ennek következményeként a gyulladások csökkennek. A meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak. Intenzív nyirokáramlás indul a szervezetben, mellyel egyidőben felgyorsul a toxikus anyagok zsírsejtekből és a szervezetből való kiürülése. Ezzel a cellulitisz  (narancsbőr) egyik leghatékonyabb ellenszere. Előnye még, hogy növeli a bőr ellenálló képességét, puhává, feszesebbé téve azt.

A benne található jód és bróm ellazító, a nátrium, a kalcium és a bróm nyugtató, míg a helyi anyagcserét a kén fokozza. A szakértők szerint a legoptimálisabb termálterápia bármilyen puha kötőszövetről és krónikus fájdalomról legyen szó. A kezelés alatt a kezelt személy teljes mély meleget és ellazulást tapasztal, miközben az anyag kifejti erősítő, stimuláló hatását.

Az anyag hajápolószerként történő felhasználásának hagyománya Oroszországba vezethető vissza. Itt a nők ünnepek előtt vörös agyaggal kezelték a hajukat, hogy táplálják és szép árnyalatot adjanak neki. Manapság a kozmetikaiparban különböző színű agyagok szerepelnek a hajápoló készítmények között.

Vörös: javítja a fejbőrben a vérkeringést, erősíti a hajgyökereket

Sárga: javítja a fejbőr oxigénellátását és segíti a levegőszennyeződés vagy a helytelen táplálkozás következtében felgyűlt salakanyagok kiküszöbölését, visszaadja a száraz haj fényét, eltünteti a korpát.

Fehér: megelőzi a hajhullást, erősíti a vékonyszálú hajat.

Zöld: gyorsan megoldja a zsírosodással kapcsolatos gondokat, mivel normalizálja a faggyúmirigyek működését.

Kék: a népi gyógyításban hatásos hajhullás elleni szerként védi a hajat a stressztől és gyógyítja a fejbőrön jelentkező irritációkat.

Az eljárás során oldjunk fel 100 g agyagot annyi vízben, hogy sűrű tejfölhöz hasonló állagú masszát kapjunk, adhatunk hozzá mézet vagy almaecetet, esetleg pár csepp aludttejet a haj minőségétől függően. A keveréket a fejbőrre és a tövektől kiindulva, tincsenként kenjük fel a haj teljes hosszán, majd 20 perc elteltével mossuk le a hajat meleg vízzel.

Az agyag és az iszap tulajdonsága, hogy összegyűjti, koncentrálja és a kezelt területen kibocsátja az energiát. Az agyagban a négy őselem erői élnek, amelyek képesek szabályozni az emberi test egyensúlyát. Az agyagterápia olyan természetes gyógymód, amely nem veszélyes, nincs ismert mellékhatása. Lassan hat, főleg az egészségmegőrzést szolgálja. Erősíti a szervezet védekezőképességét és segít a teljesség visszaállításában.